Legacy får kapitalindsprøjtning på 1,5 millioner kr. med DanBAN-engle ombord
Legacy er en formålsdrevet startup, som har udviklet en CO2-beregningsplatform, der kan løfte klimaindsatsen til nye højder for tusindvis af virksomheder i ejendomsbranchen. DanBAN-investorerne Per Andersen og Frederik Sisbye Halsted så hurtigt potentialet i Legacys mission og produkt, og Legacy skal nu videreudvikle det danske marked, og samtidig klargøre en europæisk ekspansion, hvor en større seed-runde er påkrævet for at nå ud til 4-8 lande.
Interview med DanBAN lead angel Frederik Sisbye Halsted
Hvordan lærte du Legacy at kende?
I forbindelse med en pre-seed-runde deltog Legacy i DanBAN Impact Pitch i november 2020. Efter en god og direkte dialog med founder, samt en række møder med bl.a. konsulentvirksomheden The Footprint Firm, som selv er investorer og udgør en del af bestyrelsen, endte vi med at være en mindre gruppe DanBAN-investorer, der gik videre med casen. Det blev aldrig til et længere due diligence forløb, da vi ikke kunne få alle enderne til at mødes i forhold til Legacys daværende prioriterede foretningsfokus og kapitalbehov.
Umiddelbart et år efter bliver jeg kontaktet af Per Andersen (DanBAN, PropTech Denmark, ex-PWC), som gennem kontakt til Legacy-founder Magnus Nørbo, havde en dialog om en bridge-runde op til en kommende seed-runde senere i 2022. Magnus Nørbo nævner min tidligere interesse i virksomheden, samt Legacys behov for en række kompetencer, bl.a. indenfor brand og strategi, som jeg har arbejdet med i mange år. Hertil blev der yderligere taget kontakt til Peter Troensegaard (også fra DanBAN), samt to eksterne investorer, så vi ender med en gruppe på i alt fem investorer.
Hvad fik jer til at investere i Legacy?
Legacy tilbyder en yderst relevant service i en vigtig tid, hvor klimabevågenhed og action har større behov for at gå hånd i hånd. Legacy har udviklet sig enormt meget på de seneste 12 måneder. De har med et solidt fokus formået at skabe klarhed omkring værdiskabelse igennem carbon accounting, og på den måde direkte aktiveret deres purpose.
Legacy ønsker at gøre bæredygtighed operationel. De vil hjælpe virksomheder med nemt at måle, spore og dokumentere deres CO2-emissioner, hvilket gør det muligt at sætte mål for virksomhedens grønne visioner. Gennem digitalisering, automatisering og design har Legacy udviklet software, der har resulteret i en ledende position indenfor ejendomssektoren.
Hvordan har investeringsprocessen været?
Investeringen startede ved en bridge-runde, som gruppen har investeret i gennem konvertible gældsbreve, da andre investorer allerede havde udvist interesse i en kommende seed-runde. Det tog cirka tre uger henover julen at samle gruppen og den lave det nødvendige papirarbejde og screening af forholdene omkring Legacy. I tillæg til investeringen er jeg, sammen med Per Andersen, engageret i Legacys Advisory Board.
Hvor stort er potentialet for Legacy?
Potentialet for virksomheden er af en betragtelig størrelse, eftersom markedet dækker hele EU og udspringer fra Danmark, hvor vi kan bryste os af nok de mest skærpede krav indenfor byggeriet. Koblet med en favorabel prissætning kigger vi ind i et lukrativt marked i en størrelsesorden, der hedder 200 kunder i Danmark til at starte med, men der er muligheder i hele Europa, da taxonomy-lovgivningen dækker hele EU og forpligter ejendomsselskaber til at afrapportere CO2-aftryk, som Legacy er first-mover indenfor.
Er der noget nyt du personligt har lært i processen, som du vil dele med andre investorer?
Return on learning er indtil videre, at der altid kommer en sporvogn til; Ovenikøbet en gang imellem den samme. Så bare fordi man ikke hugger til i første omgang, betyder det ikke, at lejligheden ikke byder sig igen. Hertil kommer paratheden, da gennemsyn af virksomheden er optimeret efter at have fulgt dem gennem 12 måneder. Særligt i henhold til virksomhedens retning, klarhed heromkring og naturligvis performance.
Hvad er investeringsstørrelsen, og hvad skal der ske med Legacy i fremtiden?
Puljen udgør 1,5 millioner kroner. Investeringen skal bruges til nyansættelser for dels at videreudvikle det danske marked, og samtidig klargøre en europæisk ekspansion, hvor en større seed-runde er påkrævet for at nå ud til 4-8 lande.
Fra venstre: Lasse Makne, CCO Legacy, Frederik Halsted (DanBAN), Per Andersen (DanBAN)
Interview med Legacy
Legacy blev stiftet i 2019 af en enkelt grundlægger, Magnus Nørbo, som arbejdede som bæredygtighedskonsulent og så muligheden for at accelerere den grønne omstilling ved at automatisere nogle manuelle arbejdsgange. Han fik hurtigt kontakt til fire co-founders, som delte hans passion for at gøre bæredygtighed forståeligt og operationelt. Med fem forskellige profiler og baggrunde, udviklede de sammen Legacy fra idé til produkt.
I interviewet herunder forsøger vi at få stillet vores nysgerrighed i forhold til, hvordan rejsen har været fra idé til kapitalindsprøjtningen, og hvad fremtiden bringer for Legacy.
Hvad er Legacy, og hvad gør konceptet unikt?
Legacy er en formålsdrevet startup, som har udviklet en CO2-beregningsplatform, der kan løfte klimaindsatsen til nye højder for tusindvis af virksomheder i ejendomsbranchen.
Ejendomsbranchen står for en massiv del af verdens CO2-udledninger og skal derfor leve op til en række skærpede lovkrav fra EU i den nære fremtid. Ved at bringe digitalisering og automatisering ind i en branche, der står over for en strukturel omvæltning, fandt Legacy et hul i markedet, hvor de kunne skabe reel impact.
Ved at omdanne live forbrugsdata til CO2-beregninger, har Legacy derfor bygget en software, som automatiserer virksomhedernes CO2-beregninger og leverer gennemsigtig data. Med adgang til Legacys platform kan kunderne både tracke deres forbrug løbende og samtidig hente reviderbar data ned i rapportformat, når de skal rapportere deres CO2-regnskab.
I dag bruger mange virksomheder kostbare ressourcer på manuelt arbejde og ekstern support, når de skal lave deres CO2-beregninger. Ved at automatisere processen er Legacys mission at gøre bæredygtighed operationelt, ubesværet og overskueligt for ejendomsejere. Dermed kan de nemt og hurtigt sikre, at de opfylder eksisterende og fremtidige klimakrav, samtidig med at de hurtigt kan identificere de områder, hvor de mest effektivt kan reducere deres CO2-udledning.
Hvordan har jeres vækstrejse været?
Vores fem co-founders arbejdede utrætteligt i over et år og brugte deres opsparinger på at bringe deres vision til live. I anden halvdel af 2021 brød Legacy endelig igennem på markedet, da vi indgik et samarbejde med ATP Ejendomme – et af Danmarks største ejendomsselskaber. Siden da er det kun gået én vej, og ved udgangen af 2022 er målet at have 200 kunder i det danske marked.
Hvordan og hvornår kom I i kontakt med DanBAN?
Legacy har være i dialog med DanBAN over en lang periode. I slutningen af 2020 blev vi inviteret til pitch club, men på trods af stor interesse, blev investeringen ikke til noget. Vi fik dog en masse gode råd med på vejen, som har hjulpet os meget – fx til at finde fokus for forretningen.
I september 2021 fik vi etableret kontakt til en anden investor i DanBAN/Keystones regi, Per Andersen. Han hjalp med at etablere et konsortium med et bredt spænd af kompetencer – herunder Frederik, som var en af de interesserede investorer fra første runde.
Hvordan har det været at få investorer med ombord?
Det var været vigtigt for virksomheden at få DanBAN-investorer med ombord, da de har bidraget med værdifuld viden og netværk. Mens Per repræsenterer et stort netværk og viden indenfor det segment, vi piloterede hen imod, bringer Frederik en dyb viden om blandt andet branding. På den måde komplementerer de hinanden, og vores anden investor, The Footprint Firm, virkelig godt.
Hvilke tanker og refleksioner har I haft om processen med at få investorer med ombord?
Vi var så heldige, at vi har kunne bootstrappe os igennem en stor del af Legacys tilblivelsesproces med både opsparinger og løbende salg. Derfor har vi kunne vente med at få investorer ombord, indtil vi fandt de helt rette. Per og Frederik så hurtigt potentialet i Legacys mission og produkt, og med deres viden og visioner for fremtiden, var vi ikke i tvivl om, at vi kunne få stor gavn af at samarbejde med dem.
Hvilke råd vil I give andre startups, som søger funding og som er på vækstrejse?
Det vigtigste råd vi kan give er: Tjen penge, før I søger penge. For at få en ordentlig vurdering fra investorer i sidste ende skal man bevise, at man har en forretning – ikke kun en god idé. Det var en læring, der tog os lang tid at få. Så glem Silicon Valley-eksemplerne – bevis forretningen i stedet.
Derudover er der noget klogt i Steve Jobs’ ord: “Stay hungry, Stay foolish”. Hold lønudgifterne så lave som muligt, og tag chancer med nye markeder eller nye kundegrupper. Når man har ramt product market fit er man ikke i tvivl, og så er man klar til at tage penge ind. Helst ikke før.
Besøg Legacy’s hjemmeside her.