Kære politikere, her er otte ting, I bør gøre for iværksætter-Danmark

Del på Linkedin

Bureaukrati og administration er iværksætternes fjende nr. 1. Hvis vi virkelig skal gøre op med bøvlet, kræver det, at der bliver hugget til. Her er otte konkrete forslag til, hvad de danske politikere bør gøre ifølge Jesper Jarlbæk, formand for Danish Business Angels, og Peter Kofler, formand for Dansk Iværksætter Forening.

Otte iværksættertiltag
Inden Danmark flytter hånden fra de store reform-håndtag, gør vi alle klogt i at sørge for, at motoren kan køre, når renten på et tidspunkt ryger i vejret, og den globale økonomi går på køl. Nedenstående er ikke en forsinket ønskeliste. Det er snarere toppen af de nødvendige forbedringer, der skal sikre, at hjulene også drejer i Danmark, når vindene vender:

  1. Sænk aktieskatten så vi kommer på niveau med OECD-landene, 23 pct. Det sikrer for alvor unge iværksættervirksomheders adgang til investeringer, og at fremtidens vækstvirksomheder i højere grad bliver herhjemme.
  2. Udvid investorfradraget som i Sverige og England. Det er altafgørende for, at flere tør løbe den kæmpe risiko med investeringer i de nye opstarters.
  3. Afskaf iværksætterskatten helt. Den rammer stadig små ejerledere med andel i virksomheden på under ti pct. og vender den tunge ende nedad: De små investorer straffes, de store går fri.
  4. Indfør en ny forskerordning for iværksættere. Sikre adgang til nøglemedarbejdere fra udlandet på baggrund af kompetencer, fremfor løn eller land.
  5. Gør det lettere at geninvestere penge i startups. Fjern beskatning af aktieavance, hvis pengene geninvesteres i nye startups fremfor at ryge hjem på bankbogen.
  6. Indfør en iværksætterkonto. Almindelige lønmodtagere skal fradragsberettiget kunne indbetale op mod én mio. kr. til etablering af egen virksomhed.
  7. Væk med byrderne. Det kræver mod at gøre livet nemmere for iværksætterne. Men det kommer tusindfold tilbage.
  8. Støt de eksisterende kræfter i økosystemet. Pas på med at slippe erhvervsfremmekræfterne uhæmmet løs. Støt op om de eksisterende private initiativer og ildsjæle. De, der ved noget og tager risiko.

Læs hele artiklen her

Del på Linkedin

Flere nyheder