DanBAN har hvert år siden 2016 tilført trecifrede millionbeløb ind i vækstlaget af små virksomheder – og forventningerne til store gevinster er ligeså skyhøje som investeringerne.
På Business Angel årsmødet onsdag d. 26 juni besøgte ca. 250 danske business angels Odense Congress Center. Det var også dagen, hvor vi vanen tro kunne afsløre tallene fra DanBANs medlemsanalyse 2018, med en svarprocent på 100 procent.
Medlemmerne af Danish Business Angels (DanBAN) – viser, at de private investorer de sidste tre år samlet har bidraget med 533,6 mio. kr. til små virksomheders tidlige vækstrejser. Det sker over en periode, hvor danske SMV’er iflg. SMV-barometret også har hævet omsætningen med godt 15,3%.
Se hele analysen her.
Samtidig med, at de danske engle har investeret massivt i startups de seneste år, er antallet af såkaldte ”exits” til gengæld faldet fra 43 sidste år til kun 11 i år. Men selvom antallet af exits er faldet, er gevinsten det bestemt ikke. Hvor danske business angels sidste år fik pengene knap tre gange igen, har de i 2018 næsten 5-doblet deres investeringer ved exit.
”Det lader til, at mange af de mere end 500 selskaber i porteføljerne hos DanBAN’s medlemmer er i god gænge, og der varmes op til rigtig lovende exits på et senere tidspunkt. Jeg tror også, at det dalende antal exits er et tegn på, at kravene til salgsprisen ved exit er steget. Det tyder på, at forventningerne til gevinsten er helt i top – kun når man får en virkelig god pris slår man til” siger Jesper Jarlbæk, formand for DanBAN.
Undersøgelsen viser derudover, at andelen af aktive engle med minimum én investering i det seneste år er faldet en smule fra 2017 til 2018. Men tallet er dog stadig over dobbelt så højt som EU-gennemsnittet.
”Set i en international sammenhæng, har vi et meget, meget aktivt investornetværk, der er i konstant vækst. Vi oplever ligesom mange andre investornetværk, at der hele tiden kommer flere engle frem i Danmark, hvilket vi meget konkret kan se på vores rekordstigning af medlemmer på 24% i 2018. Danmark er også virkelig kommet på verdenskortet med flere eksempler på startups, som har opnået international anerkendelse og succes,” siger Jesper Jarlbæk.
”Englene” investerer ikke bare penge men også tid typisk i små unoterede iværksætterselskaber eller ”Startups”. Hvert medlem af netværket har i gennemsnit medejerskab i hele seks virksomheder.
”Englene er vigtige særligt i virksomhedernes tidlige faser. De bidrager ikke bare med kapital, men også med strategisk erfaring og et bredt netværk af uvurderlige kontakter. I de kommende år tror jeg også, at vi vil se englene drive en god del af investeringerne bag den grønne omstilling, hvor Danmark i øvrigt også er forgangsland”, udtaler Jesper Jarlbæk.