Den perfekte investering for en lydnørd
KOMBO AUDIO har udviklet et live musiksystem, der gør det nemt, hurtigt og praktisk for små uafhængige musikere at opsætte deres egne live koncerter på få sekunder – uden lydteknikere, kabler og flyttemænd. Med både den nødvendige erfaring indenfor branchen og en brændende interesse blev DanBAN-medlemmet Allan Sørrig et perfekt investor match.
Dennis Laust Sørensen, Bálint Nagy og Kenneth Lorentzen udgør det stærke founderteam hos KOMBO AUDIO. Gennem flere omgange har de rejst penge til at udvikle teknologien og prototypen til deres musiksystem. De har indhentet patenter, ansat medarbejdere, skabt de første produkter, opbygget et community og indhentet hele 4.500 pre-order signups.
Herunder fortæller både investor Allan Sørrig og founders om vækstrejsen.
“Jeg deltog i et af DanBAN’s pitch events, og synes produkt og business case virkede interessant.
I første omgang mente jeg at det var for tidligt for mig (at investere i KOMBO AUDIO, red.), men efter at have talt med flere af de andre investorer og mødt teamet, var det en let beslutning.”– Allan Sørrig, Investor
Hvad fik dig til at ville investere i KOMBO AUDIO?
Jeg har en del erfaring indenfor audio-branchen, og er lidt af en ”lyd-nørd”, så jeg faldt for produktet, og jeg glæder mig til at bruge min erfaring og netværk i det fantastiske og energiske miljø omkring Kombo Audio.
Hvordan har investeringsprocessen været?
For mig har processen været rigtig god. Der var i forvejen lavet nogle gode aftaler med de øvrige investorer, som var udarbejdet med gode rådgivere. Jeg er ikke en del af et syndikat i KOMBO, som jeg typisk er i andre investeringer, men jeg synes vi har fundet en god model.
Hvad skal der ske i fremtiden med KOMBO AUDIO?
Potentialet er stort, men det kommer til at tage noget tid. Supply chain skal trimmes, så der kan skaleres op. Der skal laves aftaler med flere store distributører i udlandet, og der skal udvikles flere produkter og variationer.
Har du nogle råd, som du kan give videre til andre investorer?
Det er min første investering i DanBAN-regi. For mig er det vigtigt, at man har en god forståelse for det produkt eller den service, man investerer i. Jeg ved ikke så meget om IT; Jeg har det bedst med produkter, jeg kan røre ved og brænder for.
Grundlæggende mener jeg, at der er tre ting, som man skal føle efter og have det godt med i maven:
- Produktet skal være godt, og gerne beskyttet eller svært at kopiere.
- Markedet skal være der. Der skal være en udpræget interesse fra kundegruppen – ville de købe produktet, hvis det var tilgængeligt?
- Founder teamet. Fungerer de godt sammen? Har de forskellige og nødvendige kompetencer? Vil de hver især yde det der skal til?
KOMBO AUDIO er bl.a. udviklet til ikke-tekniske musikere
KOMBO AUDIO er et hjertebarnsprojekt, der udspringer fra DTU’s udviklermiljø, SKYLAB.
Her fortæller founderteamet om vækstrejsen.
Hvem er KOMBO AUDIO, og hvad gør jeres koncept unikt?
Kombo Audio har udviklet et live musiksystem, der gør det nemt, hurtigt og praktisk for små uafhængige musikere at opsætte deres egne live-koncerter på få sekunder – uden lydteknikere, kabler og flyttemænd.
Alt dette er gjort muligt med Kombo Audios unikke trådløse kommunikations teknologi, der både streamer høj kvalitets lyd uden forsinkelse, men også automatisk kalibrerer alle tilkoblede enheder.
Hvem har I med i teamet?
Kombos kerneteam består af musiker og lydtekniker Kenneth Lorentzen, elektroingeniør Bálint Nagy & Direktør Dennis Sørensen.
Projektet startede oprindeligt som et hjertebarn af Dennis, der med sin baggrund fra DTU’s Design og Innovations udannelse havde en baggrund i produktudvikling. Dennis havde dog hverken de tekniske kompetencer eller den nødvendige målgruppeindsigt til at kunne bringe projektet til live.
Bálint var derfor den første der blev hyret ind i selskabet gennem en fælles forbindelse i SKYLAB, hvor han til dagligt udviklede elektriske systemer til DTU’s rakethold, Danstar, samt forskellige digitale forstærkerkredse.
Kenneth blev introduceret til projektet gennem et udviklingsprojekt af virksomhedens højtaler, og hoppede med det samme ind i projektet. Kenneth havde på daværende tidspunkt godt 18 års erfaring med lyd – både som musiker, lydtekniker i studier og lydmand for live musik setups.
Hvordan har jeres vækstrejse været fra idé til i dag?
Projektet startede på SKYLAB, der gennem tiden har været grobund for flere deep tech & green tech projekter. Efter flere måneder i værkstedsrummet, lykkedes det at bygge en funktionel prototype af vores trådløse kommunikationsteknologi.
Med denne prototype under armen – og en god bunke selvtillid – lykkedes det os at sikre den første investering i februar 2021 på 4,2 millioner fra Vækstfonden og seks Business Angels.
Med denne kæmpe succes og validation blev vi i september 2021 optaget i Danish Tech Challenge, hvor vi endte med en finaleplads blandt Danmarks 5 mest lovende Tech Startups.
Kort efter denne vigtige milepæl skulle vi igen ud og finde penge til projektet. Kort efter finalen modtog vi godt 1,1 millioner gennem Innobooster programmet og igangsatte med det samme vores anden investeringsrunde.
Denne runde blev lukket d. 31 marts, med et investeringsbeløb på ca. 3 millioner, rejst af i alt seks nye BA’ere (heraf to fra DanBAN), samt alle tidligere investorer.
Med denne investering og innobooster vil vi hen over sommeren lancere vores første produkt gennem egne kanaler og mindre forhandlere.
Vores næste – og sidste – investeringsrunde er planlagt til Q2 2023.
Hvordan kom I i kontakt med DanBAN?
Vi blev gjort opmærksomme på DanBAN gennem Futurebox-teamet, samt de startups der færdes i Futurebox-inkubatoren. Alle startups, der havde interageret med DanBAN, kunne enten anbefale investorforløbet eller pitch eventet som en fantastisk mulighed for at rejse “clever” kapital.
Vi har oplevet en stor seriøsitet og hurtig eksekvering fra de DanBAN-medlemmer, der netop er indtrådt i vores ejerkreds – ikke så meget slinger i valsen.
Hvilke tanker og refleksioner har I haft om processen med at få yderligere investorer med?
Vi begiver os ud i et kæmpe stort marked med et relativt komplekst produkt. Det har derfor altid været vigtigt for os at erkende, at vi ikke kan vide det hele.
Nye (og kompetente) investorer er her et fantastisk værktøj, da de udover kapitalindskuddet også bringer en masse gode erfaringer, kontakter og viden ind i virksomheden.
Hvilke råd vil I give videre til andre startups, som søger funding og som er på vækstrejse?
Private investorer kan modsat de fleste soft money-fonde bringe en stor mængde erfaring, netværk og energi ind i et selskab – og da de netop har lagt deres egne surt tjente penge ind i virksomhedskassen, er de præcist lige så interesserede i din succes, som du selv er.
Vores råd er derfor at finde de helt rigtige (og med det mener vi: de perfekte) private investorer tidligt – og herfra kæmpe for at få dem med på vognen. Ikke bare for pengene – men også for deres erfaring.
Se mere på KOMBO AUDIO’s hjemmeside her.