Et unikt kaffekoncept med flot omsætning vakte investorernes interesse
ØNSK importerer og rister kaffe fra Latinamerika og leverer bæredygtige kaffeoplevelser til virksomheder og konsumenter. Investor Martin Bjergegaard fra Bjergegaard & Co. så et stort potentiale i de to unge iværksættere og deres alternative måde at tænke i værdikæde og salg i kaffebranchen.
Andreas Kirk og Rasmus Ditlev er de to founders bag ØNSK som sælger bæredygtig kaffe. De er allerede fast leverandør af kaffe til mere end 300 arbejdspladser, og til 5.000 privatkunder rundt i hele landet, og så forhandles ØNSK også i Irma og hos Aarstiderne. Netop den flotte omsætning var noget af det, der indledningsvist vakte interessen hos DanBAN investor Martin Bjergegaard. Martin Bjergegaard og hans bror, Anders Bjergegaard, som han har Bjergegaard & Co. sammen med, så et stort potentiale i både de to unge founders og i den unikke måde de angriber værdikæde og salg på i kaffebranchen.
Martin Bjergegaard fortæller:
“Kaffe er big business. Næsten alle drikker jo kaffe; I hjemmet, på arbejdspladsen, caféer, hoteller, restauranter osv. Det er også en produktkategori, som er virkelig international. Uanset hvor man kommer rundt i verden, kan man få en kop kaffe. For ØNSK handler det selvfølgelig om at gøre noget anderledes for at vinde markedsandele, men det mener vi absolut også, at de gør. De er helt ude hos kaffebønderne, og de har hele værdikæden selv. Den største del af salget sker til slutkunder. Det er ret unikt i kaffebranchen.”
Hvad fik Bjergegaard & Co. til at investere i ØNSK?
ØNSKs kundeliste er allerede imponerende. I Bjergegaard & Co. kan vi godt lide cases, hvor der allerede er en vis omsætning, selvom vi nogen gange også går ind tidligere. Og så var der hele deres bæredygtighedsvinkel. Jeg borede i det for at finde ud af, om der var gods i det, eller om det var greenwashing, og jeg blev overbevist. Her hjalp det også, at jeg tidligere har arbejdet i fødevarebranchen i mange år, hvor jeg har arbejdet meget med netop bæredygtighed.
Margin på kaffe er god, og min bror og jeg talte om, at der er bygget mange formuer på den produktkategori gennem historien. Men selvom produktkategorien også tiltalte os, så er det i sidste ende teamet, der er det mest afgørende for os. Gennem mange møder, og meget materiale frem og tilbage, blev vi overbeviste om, at Andreas Kirk og Rasmus Ditlev er to virkelig dygtige iværksættere. Derfor valgte vi at sige ja tak til at investere i ØNSK.
Hvordan har investeringsprocessen været?
Først troede vi, at Bjergegaard & Co. skulle investere alene; Ikke at stifterne havde lovet os det, men det var nok bare min antagelse. Men så fortalte Andreas, at der var seks andre investorer, som også gerne ville investere. Jeg så på deres profiler, og kunne se, at de havde meget at bidrage med til rejsen. Derfor sagde jeg ja til forslaget om, at vi skulle komme med 50% af investeringen fra Bjergegaard & Co., og de seks andre ville tilsammen komme med de andre 50%.
Jeg synes faktisk, at processen er gået virkelig godt. Selvfølgelig har det taget lidt tid fra første møde til closing, for det er jo en kørende virksomhed, med en vis omsætning og næsten fem års historik, og derfor var der en del arbejde med due diligence. Vi var heldige med, at en af de andre investorer har baggrund som revisor, så han trak et stort læs. Det eneste som var besværligt i processen var at blive enig med stifternes advokat om et par punkter, hvilket gjorde advokatregningerne lidt dyrere, men selv det fik vi overvundet.
Hvad skal der ske i fremtiden med ØNSK?
Vi skal have endnu mere fart på salget. Der er netop ansat to fuldtidssælgere. Vi vil vokse fra at være fast leverandør til 300 arbejdspladser i hovedstadsområdet til at komme op på 800 i løbet af 2022. Det er en meget ambitiøs vækst, men vi tror godt det kan lade sig gøre, for indtil nu har der ikke været andre end stifterne til at stå for salg.
Teamfoto af ØNSK med deres bæredygtighedscertificering
De første år kørte Andreas Kirk og Rasmus Ditlev rundt på en kaffecykel i Københavns gader, men strategien måtte lægges om. Her fortæller de to founders om vækstrejsen.
Hvad er ØNSK, og hvad gør konceptet unikt?
ØNSK er et kaffefirma, der importerer og rister kaffe fra Mellemamerika, som er dyrket med respekt for både mennesker og naturen.
Vi synes at alt for meget kaffe smager dårligt, og der mangler anerkendelse for den slid og ihærdighed, som farmerne lægger i arbejdet. Derudover ødelægger den konventionelle kaffeproduktion naturen. De ting vil vi gøre op med.
Når du vælger ØNSK, så vælger du kaffe, der lever op til kvalitetsbetegnelsen “specialkaffe”, som altid er friskristet på mikroristeri indenfor de sidste 3 uger. Du vælger samtidig at betale din kaffebonde en ordentlig pris. Og du vælger en kaffe, der er produceret regenerativt og med respekt for omkringliggende natur og miljø.
Hvordan har jeres vækstrejse været?
Vi har bootstrappet indtil nu. De første 3 år var det uden løn.
Vi har begge familie, der arbejder med udvikling af landbrug i 3. verdenslande. Derigennem har vi fået fingrene i mulden. I kombination med vores forretningsuddannelser i projektledelse fra CBS tror vi, at vi kan skabe en green business – og gøre den til en god business.
Andreas Kirk:
‘Det første år susede vi rundt på en kaffecykel i Københavns gader og stræder. Når vi ikke var ude med kaffecyklen, så forsøgte vi at få solgt kaffen ind til specialforretninger.’
Det gik fint med at få solgt kaffen ind, men kaffeposerne blev stående på hylderne i specialbutikkerne – ikke fordi de bestilte mere hjem, men fordi ingen af kunderne købte dem. Så vi ændrede lidt fokus. Vi kom til at tænke på arbejdspladserne: Mange arbejdspladser har dårlig kaffe, og samtidig er mange firmaer i gang med den grønne omstilling.
Derfor blev salg til erhvervskunder hurtigt vores kernemarked, og fra 2019 begyndte vi intenst at gå efter det fokusområde.
Omsætning i tal:
2017: 400.000 DKK
2018: 1.130.000 DKK
2019: 2.700.000 DKK
2020: 4.600.000 DKK
2021: 7.800.000 DKK
Hvilke tanker har I haft om processen med at få flere investorer med?
Vi er vildt begejstrede for at få nogle serieiværksættere med, der har prøvet det før. Vi var henholdsvis 21 og 22 år, da vi stiftede ØNSK. Derfor har vi været fattige på erfaringerne, og haft mange dumme lærepenge. Derfor er vi også meget glade for at have fået nogle prominente erhvervsfolk med ombord, der har været i spidsen for Gevalia og Nespresso i Danmark, og derfor har noget brancheerfaring.
Se mere på ØNSK’s hjemmeside her.