DanBAN er et netværk bestående af 200 private investorer, der investerer i potentielle vækstselskaber og gamechanging startups. Netværket dækker engleinvestorer fra hele landet, og i de senere år er der særligt blevet fokuseret på at opbygge et kontor og netværk af engle i Aarhus, dels for at sikre, at det ikke kun er startups fra hovedstadsområdet, der kommer i betragtning som investorobjekter, dels for at få flere ”engle” fra resten af landet med i netværket, ligesom DanBAN har haft et tæt samarbejde med Odense Seed & Venture siden 2014.
I DanBAN afholdes der pitch og matching møder hver måned, både i Aarhus og København. Her har investorerne mulighed for at møde og indikere interesse i 8-10 forskellige virksomheder, som søger funding. Læs mere om hvordan din startup kommer i betragtning, til at modtage funding via DanBAN her.
10 engle går sammen og skyder en million kroner i MinRecept
Èn af de virksomheder, som vi mødte i vinteren 2019, var det Aalborgensiske team bag MinRecept, som netop har underskrevet en investeringsaftale med ti DanBAN investorer. MinRecept er Danmarks eneste leveringsservice indenfor medicin og investeringen blev på 1MDKK. Dette kapitalindskud suppleret med lån fra vækstfonden og andre faciliteter, skal være med til at bringe den ambitiøse startup videre til det næste stadie.
Investorrejsen og lead angel rollen
Vi har spurgt business angel og investor i MinRecept, Kristian Busk Mouritzen omkring investeringsprocessen fra pitch til underskrift og om at tage rollen som lead angel.
Hvordan har din oplevelse været som lead angel?
Det har været en ekstrem lærerig, men også sjov og interessant proces. Man er ganske enkelt nødt til at kaste sig ud i at tage rollen som lead, før man virkelig forstår det. Det ”tvinger” én til at sætte sig ind i de mange processer, og man får en helt anden indsigt i det at være angel investor. Det handler naturligvis om at få opbygget et godt udgangspunkt og få lavet en god due diligence skabelon at arbejde ud fra.
Jeg har tidligere påtaget mig rollen som co-lead og efterfølgende formandsrollen. I den process har jeg oplevet, hvor god opbakning, tillid og respekt man får fra de øvrige investorer. Præcis samme oplevelse har jeg haft denne gang, og det er vigtigt, hvis man skal påtage sig det frivillige erhverv, som det nu engang er, for en given investorgruppe. Man ønsker konstruktiv feedback, hurtige tilbagemeldinger og generelt en positiv dialog omkring opgaven og jeg har bestemt ikke oplevet andet.
Det har været yderst fordelagtigt, at jeg fik en co-lead med i processen. Det gav mulighed for relevant og konstruktiv sparring, fordeling af opgaverne og input fra én erfaren investor i DanBAN. Det medførte en vis tryghed, men øgede også kvaliteten i materialet generelt og vi kunne være mere konkrete, når vi skulle give feedback til de tilbageværende investorer. Vi gik hurtigt og effekt ind til kernen i de væsentlige dialoger, udarbejdede et dokument, der sikrede, at vi kom omkring de vigtigste punkter i vores due diligence, hvilket var vigtigt for overskueligheden og kvaliteten. Det var essentielt for alle parter, at vi kom i mål så hurtigt som muligt, så fokus igen kunne komme tilbage på forretningen for teamet.
Denne sag havde også et specielt perspektiv. Først og fremmest så var interessen stor blandt investorerne og de kun søgte 500.000 DKK i starten – så da teamet viste sig at fortsætte de gode takter fra deres pitch, så skulle man pludselig til at ”tale folk, der lå på vippen, ud af casen”, hvis vi ikke selv skulle vælge fra og det faktum var jeg ikke vild med. Det havde jeg dog forudset og derfor havde jeg også, som den sidste påtaget mig opgaven som lead, således at alle andre havde haft muligheden for at tage den.
En vigtig del af processen var samtidig, at co-lead og jeg hurtigt blev konkrete på, og enige om, hvilke elementer i en aftale, der var vigtige for os investorer. Det blev agendaen på et personligt møde med hele teamet, hvor alt blev diskuteret til bunds og derfra handlede det mest af alt om, at få det verificeret og effektueret.
Jeg er ikke på “elite niveau” som nogle DanBAN investorer, når det kommer til investeringsaftaler, ejeraftaler osv. Det gør, at jeg udover at erfaringsudveksle med andre investorer, må rådgive mig en advokat. Det handler naturligvis om at holde omkostningsniveauet nede, men hvis ikke de samme investorer skal påtage sig opgaven hver gang, bliver man nødt til at starte et sted og heldigvis har jeg fundet en god advokat, der forstår processerne og behovet, hvilket gør at jeg sparer unødig tid. Men helt generelt, så tror jeg den del skræmmer folk lidt, for de er bekymrede for, hvilket niveau man skal kunne byde ind med, hvis man påtager lead rollen – men det gik, føler jeg selv, og nu er jeg bedre rustet til næste gang.
Hvor længe gik der fra pitch til underskrift?
Der gik knap tre måneder, men det skal også ses i lyset af, at vi løb ind i juleferien, hvor jeg selv og andre var bortrejst i en længere periode. Uden den, var den nok gået 2 mdr. Men så tror jeg heller ikke, at man kan gøre det meget hurtigere. Kvaliteten skal opretholdes og man kan ikke undgå lidt responstid i dialogen med parternes advokater og få de sidste ender til at mødes.
Hvad vil dit råd være til andre angels, som overvejer at tage lead på en case?
”GO for it”. Hvis man virkelig vil lære alle processerne og forstå hvad det indebærer at være angel investor, så bliver man nødt til at prøve det på egen krop. Så må man lære af de ”fejl”, der måtte komme hen ad vejen. Tag gerne en med, der har prøvet det før, liesom jeg fik en erfaren co-lead med. Jeg påtog mig den udførende rolle, mens han blev brugt til sparring og dialog omkring processen og strategien generelt. Han deltog også i mødet med hele teamet, så vi begge havde det rette udgangspunkt. Han tog sig af persontest og jeg tog ansvaret på de andre opgaver. Øvrige investorer er jo i samme båd og man får altid stor opbakning derfra (ellers kunne de jo selv bare gøre det) og går man i den forkerte retning, så får man konstruktiv feedback og folk er super gode til at bidrage på de punkter, hvor man ikke selv er så stærk. Så meld klart ud, hvad man kan håndtere og hvortil man gerne vil have hjæl, så kommer det hele af sig selv og næste gang, så står man meget stærker – også når man skal vurdere en given case.
Hvilket potentiale ser du i MinRecept?
Jeg ser et kæmpe potentiale og ikke mindst det faktum, at jeg ikke tvivler på, at det bliver sjovt at hjælpe og sparre med teamet (et ekstremt vigtigt punkt, for det at investere i startups, skal man ikke kun gøre for pengenes skyld, men også passionen). Udover produktet og potentialet, så er teamet det parameter, som er vigtigst for mig, når jeg kigger på en startup og her ligger de helt i top, både når det kommer til den gensidige respekt, deres interesse i at lytte og sparre, og så en energi og vilje, der vil tage dem langt. De har allerede en klar struktur for, hvem der gør hvad og så har de selv meget høje ambitioner. Der er allerede ”semi” proff of business, og nu skal vi “bare” have flere medicintyper med. Men med det udgangspunkt at dette team ikke ser begrænsninger, men udelukkende muligheder, så er jeg overbevist om, at så snart noget ikke spiller 100%, så finder vi nye løsninger og veje, for at få dette hævet til en yderst interessant forretning, der inden længe også vil komme ud over de danske grænser. Hvor det så ender, vil jeg lade tiden vise, men jeg glæder mig til at arbejde sammen med teamet og også de øvrige investorer, hvor alle med forskellige kompetencer virkelig byder sig til for at hjælpe.