Aktiesparekonto: Vi skynder os langsomt

Del på Linkedin

I årevis har vi kunnet kigge over til og misunde den svenske aktiesparekultur, der er væsentlig succesmodel for brede folkelige investeringer i svensk erhvervsliv.

Nu har vi så en fredelig søndag aften uden fodboldkampe eller novemberstorme fået et erhvervsforlig, der udover et ret beskedent investorfradrag og bedre regler for medarbejderaktier indeholder en aktiesparekonto. Med en fast sats på 17% i skat, hvilket er dårligere end vores bedre subventionerede pensionsopsparinger. Og ikke målrettet startups og smv’er, som jo er dem, der mangler kapitaladgang. Dog retfærdigvis med en underskudsfremførsel, hvilket i det mindste er en lille stimulering af at turde tage lidt risiko udenfor de ”sikre” aktieindeks.

Men frem for alt med en DF-klausul indbygget, der siger alt om politik i dagens Danmark. For Dansk Folkeparti har dikteret en overgrænse på 50.000 kr. Den er tænkt stigende til 200.000 kr. når reformen er fuldt indfaset i 2022. Men tænkt. For loftet har forligspartierne – dvs. Dansk Folkeparti – vetoret over. Det vil formentlig betyde, at loftet kun hæves i takt med at Thulesen Dahl ikke mister velfærdsvælgere.

Så det er jo bare et billede på, at alliancen – eller velfærdsbenlåsen – mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet bestemmer alt i dette land, herunder om vi skal have en aktiekultur. Og dermed også et godt udtryk for, at ”vi skynder os langsomt, og falder lidt til ro” som Gitte Henning sang i sin landeplage i 1965.
Brian Mikkelsen siger fra sine ’stage performances’ hele tiden, at Danmark skal være verdens bedste land for iværksættere. I DanBAN håber vi virkelig ikke, han falder til ro med denne lille start på at stimulere investeringer og børsnoteringer.

– Jesper Jarlbæk & Jesper Højberg Christensen, formandskabet i DanBAN

Del på Linkedin

Flere nyheder