5 skarpe til ugens investor: Peter Troensegaard Jensen

peter troensegaard
Del på Linkedin

Af  Karoline Wolsing Wullum, Bootstrapping 26. oktober 2021.

 

Ugens investor er co-founder af familievirksomheden GEPE Invest, medlem af DanBAN, bestyrelsesformand i Dogley og uddannet MSc i International Management & Marketing fra CBS. Læs om de meget forskellige investeringer i bl.a. The Syrup Co., GO-Pen og Container Living, og hvordan det er at investere via en familievirksomhed.

 

1. Du og din far, Gert Jensen, gik for ti år siden sammen i GEPE Invest, (GErt & PEter). Hvordan (sam)arbejder I? Og hvilke investeringskriterier er de vigtigste for jer?

Da vi i sin tid stiftede GEPE, var det primært med ejendomsinvestering som formål. Passionen for startupverdenen har dog altid været der, og i 2019 besluttede jeg at kaste mig ud i tilværelsen som business angel, hvilket gjorde, at vi kunne udvide forretningen til også at involvere investeringer i startups. I denne del af forretningen er jeg primus motor og står for at finde interessante cases, ofte igennem DanBAN, foretage due diligence og, i de tilfælde det er relevant, at være aktiv investor i form af bestyrelsesarbejde eller generel sparring med founders. Gert har mange års erfaring som selvstændig, har en fantastisk forretningssans og er en god ”menneskekender”, hvilket alle er kompetencer jeg trækker på i vores arbejde med startups, især i due diligence-fasen, og når der skal træffes store beslutninger.

I forhold til vores investeringskriterier, så tager de udgangspunkt i de mennesker, vi investerer i. Vi lægger vægt på, at det skal være founders, som vi kan se, brænder for at gøre en forskel og samtidig er en divers gruppe i forhold til kompetencer og personligheder. Og så skal det selvfølgelig være sympatiske mennesker. Vi udelukker ikke nogen bestemte brancher; det vigtigste for os er dog, at vi enten selv eller dem, vi investerer sammen med, besidder de fornødne kompetencer til at hjælpe selskabet godt på vej.

 

2. Du har bl.a. tidligere arbejdet i Mybankerog Implementog er uddannet MSc i International Management & Marketing fra CBS. Hvad trækker du på af kompetencer og erfaring ift. dine investeringer?

Min arbejdserfaring har givet mig eksponering over for mange forskellige brancher, men også over for både små og store organisationer. Det giver mig en god grobund for at forstå, hvad der skal til for at eksekvere i små organisationer, men også, hvad der skal til for at sælge ind til større organisationer på tværs af landegrænser. Derudover har jeg lært at sætte mig ind i forskellige industrier og forstå markedsdynamikkerne heri, hvilket har vist sig at være en fordel, når man skal tage stilling til meget forskellige startups. Jeg har haft ansvaret for alt fra strategiudvikling til eksekvering af marketingaktiviteter, så jeg har en god forståelse for at gøre en strategi eksekverbar og realistisk.

På et konkret niveau har jeg nu også et par gange opbygget og defineret digitale forretningsmodeller og dertilhørende digitale marketingstrategier. Dette har vist sig at være en god erfaring at have med, da rigtigt mange af de virksomheder, vi støder på, kan drage nytte af denne erfaring og, forhåbentlig, træffe de rigtige valg, der gør, at de hurtigere får kommercialiseret deres idéer.

Min fortid som management-konsulent har også givet en god værktøjskasse til at gå struktureret til problemstillinger og sikre, at man både får udtænkt nogle gode løsninger, men også, at løsningerne bliver fulgt til dørs. Dette, kombineret med erfaringen fra mindre organisationer, gør også, at jeg har en vis pragmatisme og forståelse for det muliges kunst i startups, men at det stadig er muligt at få eksekveret og afprøvet en masse ting på en intelligent måde.

 

3. Du har via GEPE Invest investeret i bl.a. GO-Pen, som var ugens startup i oktoberThe Syrup Co., RobottoDogleyGlycospotog Container Living. Det er en bred vifte af forskellige slags investeringer – hvorfor det?

Vores investeringer med GEPE er først og fremmest foretaget på baggrund af vores indtryk af de mennesker, der står bag, samt, om vi tror på, at de kan gøre en forskel i et spændende marked.

“Nogle gange er det markeder, vi ikke selv har den store erfaring med, og her er det vigtigt for os, at vi investerer sammen med personer, der kan bibringe relevant erfaring.”

Dette gør sig f.eks. gældende med GO-Pen og Robotto, som begge har en impact-mission, vi synes er vigtig (hhv. ”affordable insulin” og bekæmpelse af skovbrande, red.), men hvor vi selv indtager en passiv rolle. I andre kan vi, sammen med founders, se, at vi har relevant erfaring og kan hjælpe til med at udvikle bestemte dele af forretningen, som vi f.eks. gør hos Dogley og Container Living.

Derudover er vi stadig forholdsvis nye som investorer i startups og benytter også muligheden til, via vores investeringer, at blive klogere på, om der er bestemte nicher, der passer bedst til os i fremtiden. Det er desuden, for os, en god måde at stifte bekendtskab med en masse dygtige founders og medinvestorer at investere sammen med andre i en række selskaber.

 

4. Hvor aktiv er du selv personligt som investor i de startups, du har investeret i? Og hvordan er det at spille sammen med founders, der ofte må være ældre end dig selv?

I de selskaber, hvor jeg er aktiv, er jeg både aktiv som bestyrelsesmedlem, men indtager også gerne en mere aktiv rolle, såfremt det giver mening for selskabet. Hvis der er behov for sparring til udarbejdelse af strategi, go-to-market-modeller, digital marketing eller lignende, bidrager jeg gerne på ugentlig basis med at få defineret strategier og sørget for, at selvsamme bliver eksekveret. Jeg har de sidste par år brugt det meste af min tid aktivt i de startups, vi har investeret i, og har hjulpet med alt fra udarbejdelse af digital marketing strategi, udfærdigelse af funding-strategi og pitchdeck til generel sparring om digitale forretningsmodeller. Derudover er der ofte i startups alt muligt andet, der kan trænge sig på af spørgsmål og problemstillinger, og her har jeg oplevet, at det kan være til stor hjælp for founders en gang imellem at få en ”second opinion”.

Samspillet med founders, synes jeg generelt, har fungeret godt, men det er også en del af due diligence, om der er den rigtige kemi med selvsamme. Qua min erfaring, specielt med digital kommerciel strategi, kan de fleste founders, vi arbejder med, se, at de kan trække på en relevant erfaring, som ellers kan være bekostelig at købe i byen. Derudover er det mit indtryk, at mine arbejdsmetoder og generelle erfaring er værdsat, og så betyder aldersforskel heldigvis ikke så meget.

 

5. Hvad vil du mene, er de mest interessante investeringer, du har lavet gennem tiden? Og hvorfor? Og hvad ser du tegne sig i din horisont for fremtiden?

Alle de investeringer, vi har lavet, synes jeg, er interessante på hver deres måde. Nogle, fordi de tilbyder produkter eller servicer, der, for mig personligt, er spændende, og andre, fordi de har mulighed for at gøre en positiv forskel i verden. The Syrup Co. har f.eks. lavet nogle fantastiske produkter, der smager godt, er uden alkohol og kan spare restaurationsbranchen for en masse emballage og fragt på sigt. Dogley, hundenes svar på Airbnb, synes jeg personligt, er meget engagerende at arbejde med, da det kombinerer to af de mest spændende ting for mig: hunde og digitale forretningsmodeller! Og Container Living er godt på vej til at lykkes med deres mission om at skabe fleksible, bæredygtige og spændende boliger, der er til at betale.

”For mig har rollen som business angel været en indgang til startupverdenen.”

På længere sigt ser jeg mig selv som enten founder eller co-founder af en ny startup eller i en konstellation, hvor vi vil kunne tilbyde endnu mere assistance i form af kapital og kompetencer til fremtidens startups.

 

Del på Linkedin

Flere nyheder