Fotocredit: Fotograf Mikey Estrada
Den urbane landbrugs- og startup virksomhed Nabo Farm har i foråret lukket investeringsrunden med to DanBAN syndikater bestående af 10 investorer og 3 eksterne investorer. Vi har spurgt dem ind til deres virksomheds idé og koncept, deres rejse fra idé til hvor de er i dag, samt deres tanker, refleksioner og proces i forbindelse med at få syndikaterne igennem.
Nabo Farm er startet af Jens Juul Krogshede og Sebastian Dragelykke i 2018. Begge har en lang historie som selvstændige bag sig. Jens med en baggrund i tech-branchen og Sebastian med en baggrund indenfor urban kommunikation og oplevelsesøkonomi.
Vi skal tilbage til 2018 hvor Nabo Farm, et urbant landbrug, blev startet af Jens Juul Krogshede og Sebastian Dragelykke. Beliggende i et nedlagt autoværksted i Københavns Nordvestkvarter og ved hjælp af hydroponic, dyrker de bæredygtig microgreens og bladgrønt til Københavns restauranter, kantiner og caterings. Ved at være lokale og sælge direkte til sine kunder, kan Nabo Farm løse en stor del af de problemer, der eksisterer i dagens komplekse fødevaresystem.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]
Løsningen er blandt andet et egenudviklet software, som muliggør en strømlinet produktion hvor hver enkelt afgrødes produktionstid forecastes, optimeres og oversættes til simple opgaver, der kan løses af ufaglærte. Nabo Farm anvender også cykellevering og returemballage, og producerer kun efter bestilling for at mindske madspild. Dermed skiller Nabo Farm sig ud fra mange andre vertikale landbrug og urbane farme, hvor det udelukkende er dyrkningsmetoden, der står i kontrast til konventionelt landbrug.
Jens Juul Krogshede og Sebastian Dragelykke har begge en lang historie som selvstændige bag sig. Jens med en baggrund i tech-branchen og Sebastian med en baggrund indenfor urban kommunikation og oplevelsesøkonomi.
Både Jens og Sebastian, der mødtes via et fælles netværk, havde uafhængigt af hinanden, en idé om at lokale urbane farme kunne være med til at løse nogle af de udfordringer, der er forbundet med fødevareproduktionen i dag. Der gik ikke mere end 3 måneder fra de havde nøglerne til autohallen i Nordvest til at de var i gang med at bygge deres farm op.
Vi har spurgt ind til deres rejse fra idé start til i dag.”Vejen frem til i dag har været fyldt af op- og nedture og ikke mindst corona i halvdelen af vores levetid. Ikke desto mindre har vi med farmen bevist, at vores koncept holder, og kan nu i kraft af investeringen gå i gang med næste fase, som er at bevise skalerbarheden og udvikle en slags franchise model, der skal etablere lokale urbane farme i Danmark og i resten af verden” siger Sebastian Dragelykke.
Hvordan og hvornår kom I i kontakt med DanBAN?
“Vi startede med at lede efter investorer omkring midten af 2020 primært indenfor vores eget netværk. Der igennem mødte vi Casper Loiborg, som er DanBAN medlem, og som hurtigt blev en drivende kraft i at få samlet det rigtige hold. Det var igennem Casper, at vi kom i kontakt med DanBAN, som vi ellers tænkte var et netværk, vi endnu var for små til at være interessante for. Sammen med vores 3 andre lead investorer Birgitte Bülow, Malene Enø og Jakob Heiberg har Casper hjulpet os utroligt meget i at få lukket runden med de rigtige mennesker”.
Hvornår fik Nabo Farm en investering?
“I januar oprettede vi os på DanBAN og blev introduceret i DAnBANs nyhedsbrev. Det medførte, at vi på 24 timer fik 21 interesserede investorer. I februar lukkede vi investeringsrunden med to DanBAN syndikater med 10 investorer og 3 eksterne investorer”.
Hvordan har det været at være i et syndikat med DanBAN?
“Da vi ikke har prøvet at lukke en investeringsrunde før, har det været meget positivt at være i et syndikat med DanBAN, fordi der her har været en ramme og processerne er sat i system, så det var lettere for os at navigere i. Derudover er der en tryghed i, at investorerne som DanBAN medlemmer har en form for blåstempling, dette gælder både for os som startup og som signal til andre investorer”.
Hvilke tanker og refleksioner har I haft omkring processen?
“Det har taget os noget længere tid at finde investorer end vi havde regnet med, da vi gik i gang med at lede. Og der har været tidspunkter, hvor vi har været i tvivl, om vi kunne finde de rette mennesker til de rigtige vilkår, så vi endte op med noget, som vi også kunne se os selv i. Vi har undervejs i forløbet strømlinet forretningsmodellen, rettet budgetter og er generelt blevet klogere på vores egen forretning. Så når vi kigger tilbage på forløbet, må vi også erkende, at det har været en udvikling, der har været nødvendig for, at vi er endt her i dag – med det bedste investor team vi kunne forestille os, fyldt af kompetente mennesker der kan hjælpe os videre på rejsen på mange forskellige planer”.
Hvilke råd vil I give til andre startups?
“Husk de 3 T’er: Ting Tager Tid. Forudse hvornår I vil få brug en investering og start så tidligt som muligt med at lave pitch-deck, budgetter osv. Del det med så mange mennesker som muligt, også før du synes, at det er helt klart. For det bliver aldrig helt klart, og der er altid noget, du kan lave bedre. Men når du sender det ud i verden, og får feedback får du rigtigt meget vigtig information tilbage. Led efter hjælp i starten af processen, for eksempel i de regionale erhvervshuse, Erhvervshus Sjælland har hjulpet os på mange forskellige måder”.
Vi ønsker Nabo Farm et stort tillykke, og ser frem til at følge deres vækstrejse.
Læs mere om hvordan din startup kommer i betragtning til at modtage funding via DanBAN.