Micro-fonde skal lukke dødens gab

Del på Linkedin

Nye fonde skal sætte plus på investeringer mellem 1-5 mio kr og aktiebeskatning skal ned på 27% Iværksætterpanelet er barslet med sin anden runde anbefalinger til regeringen og Brian Mikkelsen. 

Af: Jesper Højberg, Business Angel og iværksætter. 

Iværksætterpanelets nye formand efter Tommy Ahlers, vores eget DanBAN-medlem, Tommy Andersen, er barslet med næste rapport fra regeringens panel for at styrke start-ups specifikt og vækst generelt.

Han følger op på første anbefalinger med 13 fine forslag fra september. Den resulterede i december i at Brian Mikkelsen fik forhandlet en politisk vedtagelse af et lidt bedre investorfradrag (men under meget lave grænser) en beskeden aktiesparekonto og lidt bedre medarbejderaktiemuligheder fra 2019. Erhvervsorganisationerne var begejstrerede, vi DanBAN-medlemmer havde nok umiddelbart sværere ved at se det skulle resultere i flere investeringer i den tidlige del af fødekæden. Se indlæg her.

Tommy’s 2’s udspil: Dødens gab skal lukkes
Nu er Iværksætterpanelet dagen op til Folkemødets mange debatter om den savnede danske vækstmotor, herunder unicorns, barslet med næste udspil, før vi er nået ret langt med de første 13.

Den helt store nyhed denne gang er Tommy Andersens forslag om at nye micro-fonde der skal lukke dødens gab, det der menes at være mellem os Business Angels og så VC’erne på investeringer mellem 1 og 5 mio kr. Det kan man diskutere inderligt og længe, bl.a. fordi forskellen mellem englen og VC’er en bliver mere og mere fiktiv. Tommy Andersen selv var årets engel for et par år siden, men hans byFounders som vi er andre engle der også er med i, er en VC-fond. Forskellen er vist næsten ens.

Anyway: ideen med at styrke investeringer i det spektrum er velkommen. Vi har længe efterlyst bredere og flere matching fonde og arbejder jo i DanBAN intenst med syndikeringer for at sprede risikoen og kunne løfte større investeringer i netop det spænd. Den nye type micro-VC’ere panelet forslår skal være på 100-150 mio kr med max investering på 5 mio kr pr. virksomhed. Den statslige del af kapitalen (fra Vækstfonden må formodes) skal være lån og iværksætteren skal selv komme med 20% af investeringen. Hvordan konstruktionen så i øvrigt tænkes svæver endnu i det uvisse. Og det er jo ret vigtigt. Vi vil i DanBAN helt sikker advokere for, at vi private bedre kan spotte og vurdere investeringer end en statslig ansat fondsmedarbejder.

Aktieskatten skal ned på 27% nu
Iværksætterpanelets slide-anbefalinger er også denne gang helt i tråd med DanBAN mærkesager, DVCA’s politiske katalog og anden sund fornuft. Incl. det vi synes er allervigtigst: at sænke al aktieskat fra de 42% (over 52.900kr) til de 27%, der i dag er den lave sats. Det står bøjet i neon, men er sat på rapportens sidste side. Forhåbentlig ikke et varsel om at det har en svær gang på jord. Det har så i al fald nok også det forslag panelet sætter forrest i butiksvinduet denne gang: mangel på talent som tech-vækstiværksættere begynder at mærke, særlig hvordan vi får mere udenlandsk talent ind på de forskellige fast tracks, forsker mm ordninger. Vi har et Folketing nogle lidt usmageligt kalder ’rødbrunt’, men i al fald slet ikke enten forstår eller ønsker at forstå at i en global verden skal kvalificeret arbejdskraft også kunne flytte sig ind og ud hvor Dannebrogsflagene vejer. Det gør de lige nu på Nordbornholm – og der bliver nok at diskutere.

Se iværksætterpanelets anbefalinger til regeringen her.

Del på Linkedin

Flere nyheder