Business angels finansierer 100.000 danske arbejdspladser

Del på Linkedin

Private investorer, kendt som business angels, spiller en langt større rolle i økonomien end hidtil antaget. Danmarks mere end 4.000 engle har investeret i 10.000 virksomheder og medvirker til at finansiere 100.000 arbejdspladser. Det viser en historisk stor analyse fra Vækstfonden, DanBAN, Keystones og DVCA, som netop er offentliggjort.

Business angels er private investorer, som satser på Danmarks fremtid gennem risikovillige investeringer i iværksættervirksomheder og SMV’er. Englene investerer ikke mindst i teknologivirksomheder, og investeringerne i erhvervslivets helt tidlige vækstlag giver, samfundsøkonomisk set, pengene op til 10 gange igen for hver en krone investeret.
En banebrydende undersøgelse fra Vækstfonden, DanBAN, Keystones og DVCA giver os nu, for første gang nogensinde, det fulde overblik over danske business angels og omfanget af deres investeringer. Undersøgelsen bygger på oplysninger fra CVR-registeret og er unik i verden.


Engle med stort vingefang

100.000 danske arbejdspladser er delvist finansieret af landets 4.169 aktive business angels, hvilket svarer til godt 5% af den private beskæftigelse. Det betyder, at business angel-markedet er op til 4 gange større end hidtil antaget.

Det glæder Jesper Jarlbæk, som er formand for landets største business angel netværk, DanBAN, og næstformand i DVCA, brancheforeningen for venture- og kapitalfonde samt business angels. Englene udgør en ny magtfaktor i økonomien, mener han.

”Den nye undersøgelse viser at, englene har et større vingefang end man hidtil havde troet. Bl.a. står de bag 1 ud af 20 private job og investerer i stort omfang i nye teknologier. Englenes samfundsøkonomiske betydning er derfor stor og gode rammevilkår er derfor vigtige, så endnu flere virksomheder kan nyde godt af englenes investeringer, udtaler Jesper Jarlbæk.

Bygger fremtidens flagskibe
10.000 virksomheder har en business angel i ejerkredsen, hvilket svarer til antallet af virksomheder i Frederiksberg, landets 7. største kommune. Ofte er der tale om unge lovende virksomheder med under 20 ansatte, som arbejder målrettet på at blive erhvervslivets næste store flagskibe.

Englene bidrager ikke kun med kapital, men også med erfaring og forretningskompetencer, som gør det muligt for virksomhederne at tage det første svære spring fra lille iværksætter til global vækstvirksomhed.

”Business angels er fødselshjælpere for lovende unge virksomheder, som kan blive det næste Carlsberg, Lego eller Novo Nordisk. Ikke mindst indenfor it- og appbaserede løsninger har englene stærke kompetencer, som virksomhederne behøver i en tid hvor teknologien udvikler sig i et næsten eksponentielt tempo”, udtaler Jesper Jarlbæk og henviser til undersøgelsen, som viser, at computerprogrammering er den branche, som flest engle har kastet sig over.


Helt unik undersøgelse

Det der gør undersøgelsen så unik er, at den bygger på danske registerdata og på den måde giver et 1:1 indblik i de professionelle investorers investeringer i hele landet. Hidtil har danske og internationale analyser kun bygget på anekdotisk viden fra de 5-10% af englene, som er aktive i business angel-netværk mv.

Henriette Kinnunen, adm. direktør i DVCA, er stolt over, at Danmark nu går forrest i verden med en fyldestgørende markedsanalyse.

”Ligesom nogle forskere klør sig i håret over, at kun 5% af jordens havbund endnu er kortlagt, så sukker business angel-netværk i hele verden efter at få det fulde overblik af engle-investeringer og betydningen for økonomien. Det, at vi nu har kortlagt markedet i Danmark, rummer store perspektiver for fremtiden. Fremover kan vi fx følge direkte med i effekten af politiske aftaler på investeringerne. Og vi kan overvåge hvilke brancher der er i op- og nedgang”, fortæller hun.

Læs hele analysen her eller på www.dvca.dk

Del på Linkedin

Flere nyheder