5 skarpe til ugens investor: Torben Frigaard, Odense HUB

Del på Linkedin

Denne artiklen er oprindeligt bragt på Bootstrapping den 09.02.21.

 

Torben Frigaard Rasmussen skalerede e-conomic, i dag Visma, fra 10.000 til 110.000 kunder før salg og satte dermed scenen for, hvordan man skalerer en SaaS-forretning. Han investerer nu særligt i B2B-it-software, grøn teknologi, robotindustri mm. og er bl.a. bestyrelsesformand i TimeXtender, Cardlay A/S, Umbraco, Accutics, QuadSAT, Esoft, Kontolink m.fl. Han har startet www.tanken16.dk, som er hans iværksætterhus i Odense. Desuden var han årets BA i 2019 og er medlem af DanBAN.

 

1. Du startede e-conomic 14 dage før finanskrisen. Hvad lærte du især af den skaleringsrejse?

Finanskrisen var et wakeupcall, men også en af grundene til, at vi lykkedes med e-conomic. Vi var bootstrapped, prøvede flere gange ikke at have penge til løn, hvilket bl.a. skyldtes bankernes manglende forståelse for en SaaS- (software-as-a-service, red.) baseret forretning. Vi vækstede forretningen uden ekstern funding, hvilket var godt og unikt. For mange penge investeret for tidligt kan ødelægge mange gode forretninger. Finanskrisen gjorde ligeledes SaaS meget populært. E-conomic stod klar til at gribe den mulighed. Microsoft/C5 så det slet ikke komme, og det blev vores store mulighed. Ligeledes droppede alle de fire store revisorhuse at udvikle egne regnskabssystemer og valgte i stedet for e-conomic. Det kan vi takke finanskrisen for.

 

2. Succes med SaaS-abonnementsmodel og fintech må være et godt udgangspunkt. Hvordan har du kunnet udnytte dine digitale og forretningsmæssige kompetencer, og hvor langt går du ned i dine startups?

Jeg bruger ganske megen tid: tre, seks, ni måneder på at lære potentielt nye virksomheder at kende, inden jeg investerer. Kemi og fælles værdisæt er afgørende. Min egen erfaring fra at bygge online- og digitale firmaer fra primært Retail Internet, som var firstmover inden for brugen af e-mail- og mobil markedsføring og e-conomic, er meget centralt. Når jeg har investeret, er jeg meget hands-on i et stykke tid. Indtil der er helt styr på strategi, afrapportering, økonomisk platform… og allervigtigst: EKSEKVERING. Ligeledes forsøger jeg at være tilgængelig, direkte og ikke for akademisk i min ledelsestilgang og relationen til mine investering.

 

3. Er der nogle af dine investeringer i startups, du er særlig stolt af, og hvad lægger du særlig vægt på, når du vurderer dealflow?

E-conomic vil altid være helt speciel, fordi vi har gjort så stor en forskel for så mange virksomheder og mennesker. Jeg er ligeledes vanvittigt stolt af det fantastiske team af vildt dygtige medarbejdere, vi fik bygget. Rigtig mange har jeg stadig tætte relationer til, og alle ex-economic-ansatte er meget eftertragtede for alt det, vi gjorde sammen. Vedrørende dealflow, så fremstår investeringen og rejsen med Mobile Industrial Robots helt speciel. Samarbejdet med Thomas Visti og Niels Juul, hvor vi på meget kort tid formåede at gøre MiR til en global markedsleder og en milliard-exit, er helt unikt. Men også exits af Visiolink, Retail Internet, BankingCircle, Youlend, Sigma, Calwin og sidst, men ikke mindst Cybot er jeg stolt af. Jeg har også meget store forventninger til, at alle i min nuværende portefølje vil gøre en stor forskel, og de udvikler sig p.t. meget positivt.

 

4. Hvad tænker du om udviklingen i investormiljøet, mens du har været i det?

De sidste fem år, hvor jeg har været aktiv business angel, er der sket en stor, positiv forskel i Danmark. Der har været mange gode og hurtigt voksende firmaer, som er støttet af kompetente erhvervsfolk med relevante exits bag sig. Det er blevet mere OK at investere i startups, og janteloven fylder mindre og mindre. Dvs. at det også er blevet sjovere for folk som mig selv at ”give tilbage” og ikke blive set skævt til, fordi man er lykkedes med nogle gode ting. Jeg er selv optaget at give tilbage i det omfang, det kan ske på en meningsfyldt og værdiskabende måde.

 

5. Har du en særlig tanke om at give tilbage til Fyn?

Ja, der er sket en markant ændring i Odense og Fyn generelt de sidste 4-5 år. Alle har fået jahatten på. Der sker mange gode ting inden for især IT- og robot-området, men også healthtech og medtech (cannabis) er i bevægelse. Byen er i fantastisk bevægelse med nyt centrum, letbane, super-sygehus, SDU udvider, og MiR/UR bygger deres nye globale hovedkvarter i Odense. Jeg har selv boet og arbejdet i USA, Paris, London og København, hvilke er byer, hvor der er udvikling, og tingene sker. Nu sker der også mange spændende ting på Fyn, og det er fedt at kunne være med til at skalere, skabe vækst og gøre ”kagen større” her. Derfor er mit fokus nu her.

Del på Linkedin

Flere nyheder