Af Karoline Wolsing Wullum, Bootstrapping 23. november 2021.
Kræn Østergaard er CEO i Coop Danmark med 40.000 medarbejdere, 1,8 mio. medlemmer og en omsætning på 50 mia. kr. I år fik Coop Invest 100 mio. kr. til investering, især i foodtech. Kræn Østergaard er også selv business angel og DanBAN-medlem og har hele perspektivet fra corporate over venture- til BA-virksomhed. Herudover er han lige dele skarp og behagelig at omgås.
1. I interviews, fx i Lederne, lægger du meget vægt på at give medarbejdere ansvar og på at nedbryde silotænkning. Er (tidlige) startups så ikke lidt en drøm, for der lever de det jo fuldt?
Ingen tvivl om det – den fælles mission, action-orienteringen samt fraværet af bureaukrati er herligt forfriskende i forhold til mange store koncerner og giver mig også inspiration at tage med tilbage til den kulturrejse, som vi er på i Coop. Samtidig er den mest nødvendige struktur og governance fra koncernerne meget relevant – og nødvendig – når startups skal skaleres, men det skal udvælges og doseres nøje, så agiliteten og sammenholdet ikke kompromitteres.
2. Du var også nogle år i McKinsey og har – udover at få butiksansvar som 15-årig – en klassisk lederkarriere fra ISS og Coop. Hvad giver det dig, når du skal vurdere investeringer i startups – og hvad kigger du på, når du får tid til at møde stiftere?
Jeg har interageret med rigtigt mange virksomheder og forretningsfolk igennem min karriere og er stødt på mange forskellige forretningsmodeller og -filosofier. Kombineret med konsulentværktøjskassen giver det mig dels et godt netværk at sparre med samt en god føling med, hvad og hvem der kan skabe værdi. Når jeg møder stiftere, leder jeg især efter kundeorientering, ild i øjnene, dedikation, læringsvillighed, mental kapacitet, konsistent eksekveringsevne, samarbejdsevner – og X-faktor selvfølgelig
”Vi gør ikke alt rigtigt – langt fra – men vi forsøger virkelig at gøre Danmark, og planeten, til et lidt bedre sted”
3. Coop Danmark kan med 1/3 af dagligvaremarkedet være en af de helt store danske drivere for den grønne digitale omstilling, fx med nylig aftale om ladning af elbiler ved 500 butikker, og endnu mere med indflydelse på produktion og valg i vores måltider og madpyramide samt på overgangen fra butiks- mod onlinesalg. Hvad betyder omstillingen for dig, og hvad betyder digitaliseringen som løftestang for at skalere?
Coop er en enorm meningsfuld virksomhed for mig. Vi gør ikke alt rigtigt – langt fra – men vi forsøger virkelig at gøre Danmark, og planeten, til et lidt bedre sted, bl.a. via vores klimastrategi, hvor vi vil være klimapositive i 2030 og tage 1000.000 tons CO2 ud af værdikæden sammen med vores kunder og leverandører.
”Digitaliseringen er en kæmpe mulighed for at sætte fut under den grønne omstilling – både via startups med innovative grønne forretningsmodeller og i store koncerner, som Coop.”
Bl.a. har vi i Coop lavet verdens første dagligvare-CO2-tracker i Coop app’en og lanceret en klima-crowdfundingplatform, så vores medlemmer kan medfinansiere grøn omstilling hos vores leverandører. Digitaliseringen er en kæmpe mulighed for at sætte fut under den grønne omstilling – både via startups med innovative grønne forretningsmodeller og i store koncerner, som Coop.
4. Du er bestyrelsesformand for Coops softwarestartup, Lobyco. Og du har bl.a. selv investeret i bl.a. Copenhagen Optimization og Kanpla – hvorfor? Eller hvor meget er det hele for at trække læring ind til det store corporate; hvor meget er det, fordi du tror, det reelt kan ”blive til noget”?
Jeg tror meget på krydsbefrugtningen mellem det korporale og startupmiljøet. Det kræver lidt grundforståelse af begge modellers styrker og begrænsninger, for at der kan skabes synergi og ikke kun frustration, men så er der også meget gensidig læring og innovation at hente.
Men herudover giver det også personligt mening for mig at hjælpe unge, ambitiøse founders med at skabe noget stort, skabe arbejdspladser og skabe velstand i Danmark og ofte med et bidrag til løsningen af verdens problemer. Og så tror jeg da også på, at det samlet også bliver en fornuftig investering over tid – med en del gynger og karruseller.
5. Du, personligt, og Coop Invest, som partner, er medlem af Danish Business Angels-netværket. Hvorfor det? Coop er selv en tusind gange større andelsbaseret forening?
Personligt er det af ovenstående grunde: Det giver mig inspiration til min rolle i Coop, følelsen af positiv impact og tro på, at det er risikable, men samlet set gode investeringer i sidste ende, og så er DanBAN fyldt med spændende og superhjælpsomme mennesker.
Vores søsterselskab Coop Invest er medlem for at få adgang til relevant startupdealflow, hvor Coops kompetencer og aktiver kan være katalysatorer for ekstra værdiskabelse.
”DanBAN er fyldt med spændende og superhjælpsomme mennesker.”