5 skarpe til ugens investor: Bobby Gogios – pionér for e-commerce

Del på Linkedin

Denne artiklen er oprindeligt bragt på Bootstrapping den 16.06.21.

Bobby Gogios blev med stiftelsen af e-commerce-platformen SmartWeb, der faciliterer webshops til virksomheder, en af de første til at levere SaaS-løsninger i Danmark. Siden salget af startuppen til Zitcom i 2018 har Bobby Gogios kastet sig over gerningen som rådgiver og investor i nye startups. Iværksætterkraften besidder han stadig, og sidste år stiftede han KarmaBeacon, der hjælper virksomheder med at holde overblik over, hvornår medarbejdere arbejder hjemmefra, er syge eller på ferie.

1. Inden for hvilke brancher gør din indsigt i e-commerce det naturligt at investere? Og hvorfor?

“Jeg arbejdede intensivt med de fleste aspekter inden for e-commerce i 13 år, og det berører faktisk mange discipliner – onlinemarketing, softwareudvikling, onlinebetaling, økonomi- og ERP-integrationer, omnichannel-commerce, digitalt design, logistik og meget mere. SaaS, der løser problemer inden for disse discipliner eller relaterede brancher, er interessante for mig.

Derudover er der hele backoffice-delen – dvs. alle de SaaS-tools en agil og moderne virksomhed skal bruge for at køre en velsmurt forretning. Det kunne være leadgenereringsværktøjer, HR-tools, analytics, økonomisystemer osv.”

2. Som en af de første til at tilbyde SaaS-løsninger har du før været på forkant med markedet. Er KarmaBeacon, der hjælper virksomheder med at holde overblik over, hvornår medarbejdere arbejder hjemmefra, er syge eller på ferie, ligeledes sat i søen for at foregribe trends?

“Som iværksætter og leder har jeg i mange år været bevidst om, at arbejdsstyrken og arbejdsmiljøet kommer til at ændre sig i fremtiden. Efter salget af min første virksomhed begyndte jeg at konkretisere mine forventninger til fremtiden, og det har helt sikkert spillet en rolle i opstarten af KarmaBeacon. Startups skal kunne konkurrere globalt, og så fungerer det ikke kun at kigge på talent i lokalområdet. Der stilles således større krav til at virksomheder kan styre teams lokalt og globalt, og der mangler bare gode redskaber til det. Et andet aspekt, der er meget vigtigt for mig, er, at værktøjerne skal skabes for at give medarbejderne –som er de absolut vigtigste i virksomheden – de bedste vilkår muligt. Det skal ikke være et kontrolværktøj, men et værktøj, der gør medarbejdere mere glade.”

3. E-commerce har banet vejen for, at andre brancher blev digitaliseret. Hvordan oplever du, at de frugter bliver høstet?

“Som forbruger er livet blevet meget lettere. Tag eksempelvis lavpraktiske cases som køb af film, bøger og musik. Dette er jo blevet meget nemmere. Selvom det ikke er længe siden, man kunne køre ned at leje en film fysisk i en butik, virker det som en fjern fortid.

De virksomheder, der så digitalisering som en mulighed og ikke et problem, har høstet enorme fordele og givet de andre baghjul.

Der er dog stadig mange muligheder for digitalisering – eksempelvis er B2B-salg stadig ikke up-to-speed endnu. Derudover så vi under COVID-19-krisen, at mange butikker fik indført click & collect for kun at rulle det tilbage i takt med indførelsen af lempelser.”

4. Som relativt ny investor må der være en del, man kan suge til sig blandt garvede investorer, fx i DanBAN, som du har meldt dig ind i. Hvilke egenskaber lader man sig særligt inspirere af?

“Min filosofi har altid været at udvikle mine kompetencer og lære af andre. Jeg kan derfor kun anbefale at blive en del af DanBAN, der er virkeligt mange dygtige mennesker, som man kan lære af. At bygge en virksomhed er én ting, men at investere i andre virksomheder er et helt andet game. Jeg har lært en masse af, hvordan de andre anskuer en investeringscase, risikospredning, tilgang til due diligence og den generelle investeringsstrategi. Det er glædeligt, at der er så mange business angels i Danmark, hvilke er villige til at investere i startups, for det er meget risikobetonet.”

5. Hvad kigger du nu på af investeringsmuligheder, og hvordan går du til dealflow?

“Jeg fokuserer mest på SaaS-cases. Det er her, jeg har interesse, og det er også der, jeg har mest at byde på til virksomheden. Egentlig burde jeg diversificere og kigge på andre brancher, men det gør jeg ikke. Interessen er der bare ikke. Jeg vil hellere finde nogle interessante virksomheder, hvor jeg kan være lidt mere aktiv og bidrage positivt til virksomheden. Jeg har et tilfredsstillende direkte flow. Flere virksomheder kontakter mig direkte, og det giver en lidt anden tilgang, end dem jeg får via DanBAN. Jeg går dog ikke særligt aktivt ud for at tiltrække direkte deals. Der er lidt mere volumen på DanBAN, så det giver et godt mix.

Én ting, jeg har lært, er, at der faktisk er ret mange opgaver, der skal løses ifm. en investering. Derfor vil jeg rigtig gerne have, at potentielle virksomheder også pitcher i DanBAN, da jeg fortrinsvist ønsker at investere i syndikater.”

Del på Linkedin

Flere nyheder